maanantai 18. tammikuuta 2016

Ranskalaiset suklaa leivokset


Huomenna tehdään Ranskalaisia Suklaaleivoksia ja Bebejä

Bebet Valion Tällä ohjeella.

Ja Ranskisten ohje tulee tässä.

Melkeen hukkasin näiden ohjeen ja kaivamalla kaivoin koneelta että löysin. Joten laitetaan tänne niin on tallessa tämä Ranskis herkku.



Ohje on alunperin ranskalaisesta keittokirjasta.

POHJA:
1 muna
125 g hienoa sokeria
250 g venhäjauhoja (+ jonkun verran leipomisvaiheeseen)
125 g voita (+ jonkun verran kakkumuotteihin)
1 ruokalusikallinen suklaajauhoa (tyyppiä "van Houten" - ei siis mitään vaaleaa ja makeaa!)

PÄÄLLYS:
3 dl kermaa
1 teelusikallinen cayenne-pippuria jauheena
(ohjeessa "piment d'Espelette" mutta kyseessä on voi sanoa sama tuote ja ei mitenkään pakollinen)
400 g tummaa suklaata
70 g voita (hiukan vähempikin riittää)

Sekoita kulhossa muna, sokeri ja kaakaojauhe tasaiseksi seokseksi. Kaada sekaan jauhot ja muokkaa käsilläsi "hiekkataikinaa". Lisää sitten (hiukan pehmeä) voi pikku palasina. Yritä työskennellä nopeasti, sillä muuten taikina alkaa tarttua liiaksi käsiin. Kun ainekset ovat tasaisesti sekaisin, tee taikinasta pallo, jonka laitat muovikelmun sisällä jääkaappiin noin tunniksi.

Lämmitä uuni n. 160 asteeseen. Voitele pienet kakku-/torttuvuoat voilla. (Itse tykkään ottaa voipalan käteeni ja hingata sitä suoraan vuokiin. Hienohelmat voivat panna pienen palan voita vaikkapa leivinpaperin sisään niin kädet eivät rasvaannu.)

Kaulitse taikinaa jauhotetulla alustalla ja ota siitä sopivan kokoisella muotilla (vaikka juomalasilla) ympyröitä, jotka laitat sitten vuokiin. Painele taikina hellästi vuokiin ja pistele harukalla reikiä pohjalle paistamista varten.

Paista 160 asteessa n. 15 min. Ota uunista ja anna jäähtyä.

Kiehauta kattilassa kerma pippurin kanssa nopeasti. Ota pois tulelta ja sulata sekoittaen joukkoon pieniksi paloiksi laittamasi suklaa. Lisää lopuksi voi, jotta saat mukaan hienon kiillon - ja makua tietysti myös. Seos alkaa jähmettyä aika nopeasti, joten toimi pian ja kaada se vuokiin. Koristele vielä cayenne-pippurilla (vain hiukan, ainakin eka kerralla!) jos haluat.

Kommenttejani:
- Suklaan on hyvä olla sellaista n. 70 prosenttista.
- Ohje on kuudelle, ja vuokia käytetään 6, mutta riippuen omien vuokiesi koosta, saatat saada jopa tuplaten niin paljon. Minun vuokieni (tartaletti vuokia) halkaisija on n. 9 cm, ja tein 9 leivosta/torttua/pikku kakkua, miksi nitä nyt sitten kutsuukin. Taikinan olisi voinut panna vieläkin ohuemmiksi ja noihinkin tuli erittäin runsas täyte, joten sanoisin että 9 cm:n vuokia käyttäen voi tehdä ainakin 12 herkkupalaa.
- Malta odottaa että taikina on todellakin kylmää ennen kuin alat kaulita sitä ja siirtää vuokiin.

- Voit panna leivokset jääkaappiin jotta suklaa kovettuu paremmin. Sen jälkeen se pysyy kyllä huoneenlämmössäkin mukavana.

Vaikka eivät nämä yleensä säily pitkään missään...

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...