maanantai 1. elokuuta 2016

Fibro ja Kesä

Muutaman (tai aika usean kerran) olen tässä tämän kesän aikana saannut kommenttia että miks sä vaan sisällä kökit ett biitsille vaan. Olen kuittaillut tätä enimmäkseen että en mä välitä biitsi elämästä mikä osittain on totta. Mutta suurempi syy on fibro ja aurinkoihottuma mikä pätkähti viime kesänä aika rajuna. Tänäkin kesänä on ihottuma oireillut mutta ei niin pahana eli kunhan pitää kevyen pitkähihaisen.

* * * *

Kuumuus ja sen ongelmat - fibromyalgiaa sairastavien sietokyky lämpötilavaihteluihin

Nyt kun se kesä alkoi ja lämpötilat nousivat korkealla, alkaa fibromyalgiaa sairastavilla ne tukalammat ajat - tai ainakin niillä, jotka reagoivat kuumaan ilmaan. Osalla sairastuneista kuumuus ja kostea ilma voivat laukaista fibromyalgia oireet ja olo saattaa pahentua entisestään. Toisilla taas kylmä aiheuttaa saman reaktion. Tutkimusten mukaan sairastuneiden kehot eivät vaan sopeudu liiallisiin lämpötilavaihteluihin kuin normaalien ihmisten kehot. On kuitenkin huomattu, että jos reagoi kuumuuteen, niin vastavuoroisesti kylmä helpottaa oloa ja sama päinvastoin. Useimmat potilaat sietävät toista ääripäätä paremmin kuin toista. Itse kuulun tähän ryhmään, joka ei kestä liian kuumia ympäristöjä. Nyt helteillä istun tuskissani sisällä tuulettimen edessä tai varjossa ja kylmä vesipullo jatkuvasti kädessä nestetankkauksen takia.

Kuuma ilma voi laukaista seuraavia oireita:

*lihaskipuja
*päänsärkyjä
*väsymystä
*ahdistuneisuutta
*masennusta
*aivosumua

Itse olen kokenut oloni kuumeiseksi ja hieman ahdistuneeksikin välillä. Lisäksi tuntuu, kuin pää olisi tulessa sisäpuolelta, mikä saa olon tuntumaan kuin olisi kuumeessa, aivot ei rekisteröi kunnolla mitään. Tällaisissa tapauksissa olen juonut kylmää vettä ja pysytellyt tuulettimen läheisyydessä. Lisäksi sormet ja nilkat turpoaa ja polvet ja lonkka kipuilee ja käveleminen vaikeutuu. Ja sormien toimimattomuuden takia kaikki pikkutarkka työ ei onnistu ja tavarat putoilevat. Neulominen on jo niin rutiini että se pitää sormia liikkeessä mutta piirtäminen ei millään onnistu.

Ei kuitenkaan ole tiedossa, miksi äärimmäiset lämpötilat aiheuttavat haitallisia oireita sairastuneille. Tutkimukset ovat kuitenkin antaneet joitakin vihjeitä näihin seurauksiin.

Ongelmia lämmönsäätelyssä. Tutkijat ovat löytäneet, että fibromyalgiaa sairastavilla on vaikeuksia tottua lämpötilanvaihteluihin. Joidenkin tutkimusten mukaan kuumuus aiheuttaa ongelmia, koska sairastuneet eivät hikoile niin helposti kuin muut (minä kyllä hikoilen kuin pieni possu). Tämä taas johtuu iholla tapahtuvasta hidastuneesta verenkierrosta, jolloin hikoilemista ei pääse tapahtumaan niin paljoa. Kun kehon lämpötila nousee, sairastuneet kärsivät kuumesta ja lihaskivuista ja heillä on suurempi todennäköisyys saada iho-oireita tai lämpöhalvauksia. (itsellä iho on kylmä ja nihkeä mutta samalla se kuumuus tuntuu lihaksissa polttavalta)

Nestehukka. Fibromyalgiaa sairastavat saavat helpommin nestehukan, joka voi johtaa päänsärkyihin, kipuihin sekä väsymykseen. Itse yritän pitää tätä tasapainossa niin että pyrin juomaan 4 x 5,5 dl pullollista vettä vähintään päivässä.

Unettomuus. Unettomuuden tiedetään pahentavan kipuja ja kuumat ja kosteat yöt vaikeuttavat nukkumista. (ja tästä syystä vaikka ikkuna rakosellaan ja ilman peittoja yms niin vain pätkä unta ja näin ollen jatkuvaa univajetta kesällä)

Korkea kosteuspitoisuudella näyttää olevan kipuja pahentava piirre. Tämä saattaa johtua siitä, että kosteus tekee kuumuudesta vielä painostavamman. Henkilöt, jotka kärsivät kylmästä ilmasta saattavat myös kokea kivut pahempina, jos ilmassa on paljon kosteutta. (viime vuosina kuuma on ollut paljon pahempi kuin kylmä ja ilman kosteus on se ratkaiseva kipuilussa)

Miten sitten tulisi pärjätä helteellä?

Pidä yllä nestetasapainoa. Muista juoda tarpeeksi vettä ja älä odota niin kauaa, että koet olevasi janoinen. Nestehukka voi tulla ennen kuin keho kokee janontunnetta. Vältä alkoholia, sillä se poistaa kehosta nesteitä. Kahvia myös on hyvä vähennellä kesällä varsinkin.. jääkahvi on hyvää mutta pitää muistaa vettä lisätä sitten.

Pysy viileänä. Ilmastoinnin avulla kodin voi yrittää pitää viileänä hellepäivinä. Jos ilmastointia ei ole kotona tarjolla, niin käytä hyväksesi ostoskeskuksia, elokuvateattereita ja muita paikkoja, joissa ilmastointi löytyy. Kylmät suihkut tai kylvyt helpottavat oloa tai mene uimaan. Kylmät kääreet helpottavat lihassärkyä. (Kokeile valuttaa kylmää vettä kyynärtaipeisiin. Siellä kulkevat isot verisuonet ja ne viilentävät nopeasti kehoa.) Jalkojen pitäminen kylmässä saavissa voi myös auttaa viilentämään oloa.

Ja harvoin, siis tosi harvoin lähden nauttimaan helle ilmoista ulos.. eli olen kalpea suomalainen kesällä ja näin on hyvä. En edes pitdä rusketuksesta onneksi. Tämä juuri on se mistä moni kyselee että miksi en hangaile rannalla tai terasseilla.. ei kuulkaa sovi se suora aurinko minulle. Nykyisin viellä kun on aurinkoihottuma, joka nyt tänä kesänä on ollut hellittämään päin onneksi. Eli ei huvita olla nahka ruvella kaiken aikaa.

Vaatetus. Pukeudu kevyisiin, mukaviin ja rentoihin asuihin, jotka hengittävät. Suosi vaaleita sävyjä, sillä musta absorboi lämpöä todella tehokkaasti. No niin no mutta kun suurin osa vaatteista on mustaa.. on toki nykyään vaaleitakin  sentään jo. =D

Lähteitä:
Managing Fibromyalgia in the Heat and Humidity

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...